letak salji

kembali ke zaman kanak-kanak



tadaaa ~








salam malam jumaat .. hai sahabat .. how are you today ? hehe fine ..?  .smile pleasee ..
untuk entry kali nie fiffpy nak cerita pasal aktiviti fiffpy malam nie ..
tengok gambar kat atas tu .. hah .. tulah kerja fiffpy dengan khusyuknya dari jam 7 sampai jam 10.30 tadi ..
lepas fiffpy masak kat dapur fiffpy terus masuk bilik pinjam buku warna adik sepupu dan warna terus warnakan ... wahwaah , tersa seperti kembali ke zaman persekolah sahaja fiffpy rasa tau .. hehe
tengok tu hasil karya fiffpy .. cantik ka ? respon sikit .. hehe 

Sorrylah sebab ndak berapa terang sebab fiffpy guna kamera laptop .. tu yang ndak berapa terang tu ..
handphone fiffpy rosaklah .. yang satu fiffpy bagi mama . lagipun fiffpy rasa tidak guna pun ..hehe laptop kesayangan sahaja di hadap .. kadang buka simcard pun cuma pinjam  handphone nenek kesayangan fiffpy ..
hehe








kenapa aku bertemu orang yang salah





Tarik Nafas Lepas Tarik

Nafas Lepas ⇩ Tarik Nafas
Lepas . Alhamdulilah kita
masih diberi peluang untuk
bernafas di bumi Allah ini.


kenapa aku asyik bertemu dengan orang yang salah ?


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.



2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK, KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan…

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Apabila kita redha pada sesuatu yang mengecewakan hati kita, maka percayalah Allah akan menggantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yang lebih baik. insyaAllah :)




accidentally struck




selamat malam .. apa khabar ? fiffpy ada satu cerita yang paling . huuuhhh .. sakit jantung nie bila ingat balik tu .. aduhhh .. :(   fiffpy terlanggar kereta orang . Ya Allah .. paniknya fiffpy bila ingat balik tadi . ngeri tau .. 
begini ceritanya .. tadi fiffpy dan keluarga makan malam kat luar di OCEAN KING .. nun sana dekat pasir putih ka nama tempat tu .. maybe lah . i'm not sure 100% ..ermmm...
fiffpy continue cerita lah ya .. Lebih kurang jam 7 lebih pm fiffpy dan family cadang pergi makan kat luar ..so memandang kan kami nie seperti team maen bola .. so , kami pun pergi dengan menggunakan dua kereta ..
pakcik drive wira hitam dan fiffpy drive vios ..  sampai kat ocean king kami pun makan lah  . makanannay sedap-sedap jugalah . cuma fiffpy kurang gemarlah di sana sebab fiffpy takut tengok laut kalau malam .. dan ada tu  ****   .(rasanya tak boleh dinyatakan disini )



ini lah ocean king seafood-sandakan


Selepas makan , kami pun mahu pulang lah ke rumah .. fiffpy dan family pergilah kereta ..fiffpy udah start dah enjin nie .. dan mulalah reverse la ke belakang .. undur punya undur terlanggar kereta orang .. Alamak ..!! habislah aku . habislah ...!!! fiffpy cakap dengan adik fiffpy . gelabahnya fiffpy time tu . sudahlah guna kereta orang nie langgar lagi kereta orang .... fiffpy majukan ke depan sahaja terus belok keluar .. astagfirullah  .. jiwa kacau betullah time tu ... entahlah . fiffpy tengok kereta pakcik then tgok juga tyme reverse ..ndak tahulah fiffpy .. 
aduhhh .takutnya ... kenapa boleh jadi macam tu ? ? why ??  :(


Adik fiffpy kata tu kereta wira merah .. fiffpy pun ndak nampak sudah . takut fiffy .. keluar sahaja terus ..
Kepada tuan kereta .. "Saya Minta Maaf .. Saya Betul-betul nie Tak Sengaja .. Sumpah ..!  "


Like this lah tu kereta . jika tak silap .. belakang kereta tu juga yang fiffpy langgar .harap-harap sangat ndak teruk  juga yaaa .. Ya Allah , bantulah hamba .. 





kereta nie pulak part belakang tu tercabut .. tapi balik rumah pakcik betulkan  .Alhamdulillah , syukurlah .. tidak terlampau teruk juga .. tapi kereta orang tu . walahualam 
.. .i ..i..I do not know. :(



Sampai kat rumah pakcik ketawakan fiffpy .. pakcik kata abislah kau *** di kejarlah kau nanti tu cina ..
aduhh !! gerigau tahap dewa ni .. 
bad luck

So , moral value for today .. jangan pandu laju-laju .. hati- hati selalu..
fiffpy ndak tahulah kalau fiffpy berani lagi .. 

confident tahap dewa ka @ half or maybe zero ?
but , i think .. no .. saya takkan takut .. biasa lah jika baru-baru bawa kereta kan ..
kalau teruk tadi tu .. kompom melayang lesen P ku .. abis....
sia-sia segalanya .. 

Oklah .. fiffpy rasa sampai sini sahajalah entri kali nie .. orang di rumah ni habis ketawakan fiffpy .
arghhhh .. debar-debar ni masih .. huhu ..
oklah .. salam 
daaa ..
enjoy reading k ..
peace ..

jika kita gagal janganlah sesekali menyalahkan orang lain dalam kegagalan kita tetapi kita mestilah mencari dan 
memperbaiki dimana salah dan silap kita supaya kita tidak gagal buat kali kedua...












bila kuah tumpah ke nasi ,idea mencurah buat entry




welcome to my online diary..yayy !!!
hai kawan ..selamat malam ..hehe  sudah tido ker ? uisehh , cakap semenjung pula fiffpy ya .
hehe  .. for this entries fiffpy nak cerita sedikit aktiviti fiffpy sepanjang hari tadi ..warghhh ..
penat sangat ehh .. dari pagi fiffpy basuh pakaian .. sampai petang tuu ..
even used the washing machine .. ehh, tapi.. P.E.N.A.T juga lah ..huh! 
bayangkan ya . dari jam 7 pagi sampai jam 6 petang fiffpy basuh pakaian baru siap .. ishh2 ..
mahu bermuka buku , bertwitter bersama burung biru dan berblogwalking pun tidak ada masa .. sungguh padat masa fiify tadi ..ishh ,ish ,ishh .. kesian .. hehe

 tapi ndak apalah itulah keistimewaan perempuan .. mampu melakukan kerja-kerja rumah untuk memudahkan ahli dalam rumah tu kan ? tapiiii , kalau yang malas tu fiffpy no komenlah ..  depend on herself lah kan .. ? kalau boleh janganlah selfish sangat ...kita kena jalankan tugas kita jugalah kan .. tapi , lelaki pun kena jugalah pandai bantu-bantu juga lah .. jangan harap perempuan jak ..lagi-lagi kalau abang atau adik .. mula lah tu membuli adik beradik lain .. suka sakat ..kalau terasa jangan marah .. hehe
adik fiffpy pun kadang-kadang macam tu juga . semua kena mama yang sedia .. naik geram juga fiffpy tengok .tapi kalau hati ndak tahan memang kena juga dia sana . hehe 
aishhh . panjangnya lalutan . hehe ok . back to my busniess .. uik .. bisneslah sangat .. haha 
bukan bisnes . itu istoryy maa .. aiyaa ..

Actually ka .. bukan full time tulah fiffpy basuh pakaian .. fiffpy ada juga keluarg kejap . pergi hantar pakcik dan familynya ke airport . sebab diowg balik k.l pagi tadi ..Then , pastu pi ambil barang tempat mumy fiffpy baru balik rumah sambung tugasan yang masih menunggu ngan fiffpy . hehe 
fiffpy ragu juga time drive tahu .. mahu tahu kenapa ? sebab .. sebab .. fifpy terlupa bawa cermin mata fiffpy 
astagfirullah .adaka patut ? sudah rabun tak sedar diri . hehe tapi InsyaAllah kalau pagi-pagi fiffpy tidak takut juga lah . malam mungkinlah . gelap kan .. 


Alaaa ,tangan fiffpydah penat mata nak tutup . fiffpy tido dulu ya . selamat malam .   sorry jika ada salah -salah ya . mengantuk oo ..
enjoy reading k ? goodboy /girls . hehe
daaaa

school holiday will be over




"schools as well as holidays will be over "

welcome the new year. goodbye old year ..
pejam celik , pejam  celik sudah mahu habis sudah kan tahun 2012 dan akan berakhir lebih kurang 2 minggu 
lagi .. huh !! pantas sungguh masa itu berlalu right ?
erm .. setiap dari kita mestilah ada pasamg azam barukan .. ? setiap tahun baru macam-macam azam yang di pasang ..
 new spirit and a new determination..
kan kan kan ?
for me , oklah tu . bagus lah sebab kita ada alternatif untuk mentransform kan diri kita jadi transformer . transformer?
haha . no lah .. "transform " baru betul ..
actually , benda tu bagus lah .. as long as kita punya azam tu positif.. 
anjakan paradigma ..
ndak akan lah kita masih mahu di takuk yang lama kan ?cuti sekolanie fiffpy teda berjalan-jalan 
@ cuti-cuti itu malaysia ..
hehe 
 kalau boleh lah kan fiffpy teringin sangat mahu pergi DESA CATTLE..
nun sana di kundasang ..
cantik tempatnya .. fiffpy nie orang sabah sahaja tapi menjelajah pun sabah belum semua di terokai 
apalah macam ? hehe sapa sudah pernah pegi desa cattle ?
angkat tangan .. fiffpy nampak tu ..fifiipy kan ada camera cctv ..
tu diatas tu .. 
hehe






sabah pun hebat kan ? Ini gambar dekat kundasang tau . bukan new zealand  mahupun mana-manalah negara yang sejuk ..

I hope I will go to beautiful places also..
urmghhhh . i think that all for this entries .. fiffpy mahu sarapan ..
daaa . hehe





the moment



salam ahad . hye guys .. how are you today ?
alhamdulillah still boleh menghirup udara yang segar dan melihat d bumi Allah
menghirup ka erk ? hentam saklah ya .. hhe
erm .. to this day there is no best plan. So sit quietly in the house and do the daily routine MUST open this my beloved laptop. arghhhh . erm .. bosan saya you ..
;(



actually ,yesterday  my cousin  and I plan like a walk in the city is supposedly sandakan tu. but as my beloved sister was a fever therefore plan to walk postpone the Day went on a yet to be determined more .. I just remembered the night I went to my grandmother's sisters house .. what marriage feast .. actually I did not like to go like that, but the grandmother had just follow lah.boring also bring home..marriage is a visit to the home of the bride groom ceremony on Saturday .. simple but many families also collected. sing many songs in use as a live music band. The most I was impressed and surprised even some of the boys are still young 7 year old had learned to play the drums. boy started to have great talent. not only that, him can also sing. good voice ..
~tadaa ...this is the cute boy .. they called him " acik"


 



erm ... after witnessing the performances of our cute boy came back to the house around 4 hours so..penatlah weii ..   hehe
in the night we went to ur house again .. for an night party. hehe fun see people dancing.  
about 10 hours my family and I back home..
home sweet home lah sangat ya . hehe

i think thats all lah for entries this time ..
love papa mama 

really miss them ...


my sweety mummy 


as'salam sabtu !



hai sahabat , selamat pagi dan salam sabtu ..  
pelik ya . tetiba fi bgun dan  ber high mood mengupdate  blog cmel nie ..
as me know , not you , you n you .. hhe jan marah  .main2 sahaja.  fifpy bukan lah aktif sangat berblog2 nie .
I actually do not know want to say anything. 
apa ya .. apa ya?

ermmm .. teadalah ..
fi stoplah ..actually  planning a walk with cousin .. 
but , ermm .."malas pulak .. not in mood .. haha
oklha .. outlah .. 



salam

istanbul aku datang ?







 hai  sahabat , ermm.. sudah tengok istanbul aku datang . ? 
fiffpy  sudah tengok  .. lakonan lisa surihani (Dian),tomok( Azad ) dan beto kusyairy (Hariss).. ermm .. best jalan ceritanya .. first2 tu lucu2 ..kan, kan ,kan ? bagi yang sudah tengoklah .. yg belum tgok .. bleh tgok dekat astro first .. 
(prmote astro nampak , kn ? hhe
bukanlah .. fifpy cakap jak sebab fiffpy bru tengok petang tadi with family .. bestlah cerita tu .. kami ketawa 
sahaja .. Gelagat lisa dalam cerita nie lucu lah .. kelam kabut .. tapi terbaiklah . congrats buat lisa surihani ..
best sangat-sangat .. hhe
tapi kenapa endingnya dian dengan hariss erk ? pelik lah . hhe
ohya , nie merupakan  sinopsis istanbul aku datang .. 


Sinopsis Istanbul Aku Datang 
Istanbul Aku Datang mengisahkan gadis periang dan manja bernama Dian. Keinginannya cuma satu - untuk berkahwin dengan teman lelakinya, Azad.

Masalahnya, Azad sedang mengikuti kursus perubatan di Istanbul yang mengambil masa enam tahun. Terlalu lama untuk Dian terus menunggu lalu dia berazam untuk ke Istanbul dan mendapat lamaran perkahwinan daripada Azad supaya mereka boleh segera berkahwin dan tinggal bersama di Istanbul, sementara Azad boleh meneruskan pengajiannya.

 Malangnya, apabila Dian tiba di Istanbul, dia disambut tawar oleh Azad yang risau kehadiran Dian mengganggu fokusnya. Dia juga tidak senang Dian menumpang di flatnya yang dikongsi dengan dua kawan lain. Mahu tidak mahu, terpaksalah Dian mencari rumah baru.

Namun, ia tidaklah semudah disangka. Selepas membayar sewa tiga bulan untuk pangsapuri pilihannya, dia mendapati tertipu kerana rumah itu sudah pun diduduki lelaki Melayu, Harris. Disebabkan tuan rumah sebenar pergi bercuti, terpaksalah mereka tinggal sebumbung buat sementara waktu kerana kedua-duanya berkeras mereka masing-masing berhak tinggal di situ.

Perang dingin pun bermula antara mereka kerana masing-masing berasakan teman serumahnya begitu merimaskan. Pada masa sama, Dian terpaksa merahsiakan situasi daripada Azad yang pastinya akan mengamuk jika dia dapat tahu Dian tinggal serumah dengan seorang lelaki yang bukan muhrim.


Read more: http://buzzera.blogspot.com/2012/01/sinopsis-istanbul-aku-datang.html#ixzz2EGw4nQKL



oklah , rasanya itu sahaja entry fiffpy untuk kali nie .. ok pergi dlu ... daa

opsss, wait wait . before that , remember !
"...don't pamper your bf ...."

ayat istanbul cinta .. hhe





Lima Jambatan keHidupan

1.Jambatan terpendek adalah: PUTUS ASA 
2.Jambatan terpanjang adalah: PENGHARAPAN 
3.Jambatan terkuat adalah: IMAN 

4.Jambatan termahal adalah: PENGORBANAN 
5.Jambatan terindah adalah: KASIH SAYANG