letak salji

aku nak ke sana

Assalammualaikum dan salam sejahtera. 
Helloo babies ? how are u ? eeeueww, dirty same like MR.Pou! =.= 
Come to fiffpy . nak kena cuci-cuci , nak sapu-sapu nie .fuh .. i’m really tired ! hehe
SORRY blog ! fiy bukanlah 24hours boleh update u . and SORRY juga kepada sesiapa yang selalu ternanti-nati my story. huhu :/
 adoo ker ?  perasaan sungguh ! hahaha 
BULAN BERAPA DOH nii ?  dalam kiraan den dah bulan september nii . nak masuk OCTOBER dah nii  dan nak bergerak ke NOVEMBER !! OH MY GOD , fiy akan berhadapan dengan final exam for STPM . dalam fikiran nie selalu terbayang dang tergiyang-giyang suara lecture fiy say :
PASTIKAN TAHUN DEPAN CIKGU NDA NAMPAK LAGI KAMU BERADA DISEKOLAH NI..
(sambil tersenyum dan ketawa) 
Maksudnya disini cikgu tu nak kami 1 kelas sama-sama berjaya masuk universiti . masa kelas cikgu nie selalu cakap "..kamu datang sekolah untuk apa..?'' 
KATANYA lagi : ''..ndak apa-apa kalau kamu 1 kelasatau 1 Tingkatan 6 nielah masuk u ..ala UMS pun jadilah .. sewa kamu ramai-ramai bas tungma tu ..adehhh  .disitulah cikgu gembira berabis .BANGGA cikgu jadi cikgu kamu ." 
Bestlah cikgu nie . kami pelajar PRAUNIVERSITI ATAS 3 2012/13 SMSS beruntunglah dapat cikgu yang selalu push kami tentang masa depan, tentang U dan tentang erti kepuasan dalam sebuah kehidupan . Cikgu ni dalam kelas suka cerita ,cerita dan cerita .semuanya pengalaman hidup. Tapi ,best dalam ceritanya bukan cerita kosong .Penuh dengan pengajan, nasihat dan pengalaman .Betulah orang bilang .NILAI SEBUAH PENGALAMAN ITU LEBIH BESAR DARIPADA HARTA YANG BTERTIMBUNAN.


Secara peribadinya ,fiy nak sangat-sangat masuk universiti.fiy nak belajar ,nak timbah ilmu, nak dapat keja yang bagus . kan sekarang nie bila pelajaran kita tinggi tulah akan menjamin kehidupan kita yang lebih baik. kualiti tu penting .. ^_^
Fiy minat sangat kos pembangunan sumber manusia @ perancang bandar dan wilayah.
Masa kecik-kecik dulu lah kan , fiy punya minat sangat-sangat terarah kepada pendidikan .tapi fiy sedar makin lama bidang pendidikan nie lebih mengutamakan pelajar yang keputusanya meleTOP ! BOM KEBABOM ..macam sabun pencuci boom ! hehe Dipendekkan cerita, lama-kelamaan fiy dah tawar hati bidang tu ..Fiy cuba cari sesuatu yang pelik tapi fiy minat ..masa sekarang nii kita tak boleh memilih sangat nanti Habuk pun tadaa . hehe SO, wish me luck lah k ..yang penting sekarang fiy nak fokus on my stuDY  and final exam ..dah tak mau lah ada repeat paper tu . penat..~ Doakan fiy ya .. :)  






Aku Nak ke sana : UNIVERSITI  (kata cikgu : zaman yang paling best dan kita bebas adalah zaman di universiti tapi apalbila kita ikut saluran yang betul) 
@ Bachelor of Town and Regional Planning (Hons)

Seekor Kucing Yang Menyelamatkan Hidup Tuannya

Cerita Sedih Seekor Kucing Yang Menyelamatkan Hidup Tuannya [Menyentuh Hati] | Ini adalah kisah yang agak unik mengenai 2 sahabat yang begitu menyentuh hati dan cerita sedih tentang bagaimana seekor kucing “menyelamatkan” hidup tuannya setelah diselamatkan. Bukan itu sahaja, kucing ini memberi kesetiaan tidak berbelah bahagi dan juga tuah rezeki kepada tuannya

Cerita Sedih Bermula

Pada awalnya, James hidup dalam keadaan kucar-kacir dan keadaan ini banyak mempengaruhi hidupnya. Ibu dan bapanya bercerai sejak kecil. Ibunya seorang wanita yang bekerjaya, berkahwin sekali lagi dan mereka berpindah dari England ke Australia. Sejak itu James banyak berpindah sekolah dan menyebabkannya bermasalah untuk menyesuaikan diri dengan budak-budak lain. Dia dikenalpasti sebagai kanak-kanak yang bermasalah dan mengidap “ADHD”, “schizophrenia” and “manic depression”.
James akhirnya kembali ke England kerana tidak begitu menyukai bapa tirinya. Kemudian dia tinggal bersama kakak dan suaminya. Malangnya, ia tidak lama, dia dihalau keluar dan tinggal dijalanan.
James memulakan hidupnya dijalanan hampir 10 tahun dengan menjual surat khabar. Dia banyak menghabiskan masa di tinggal rumah kebajikan dan akhirnya terlibat dengan dadah. Nasibnya baik kerana bertemu dengan ‘Belle’ yang juga merupakan bekas penagih dadah dan membantu james mengatasi ketagihannya.
Suatu hari, apabila James membuka pintu, dia terjumpa dengan seekor kucing (BOB) yang cedera, dan kelaparan. James pada sebelum ini hanya memikirkan tentang dirinya membuat keputusan untuk merawat kucing tersebut sehingga pulih. Kemudian dia cuba melepaskan kucing tersebut namun, Bob mengekorinya kemana sahaja dengan setia.
Cerita Sedih 2 Cerita Sedih Seekor Kucing Yang Menyelamatkan Hidup Tuannya
Gambar Hiasan
Apabila Bob disisinya, James mendapat perhatian ramai. Mereka menjadi begitu popular di internet sehinggalah James menerbitkan buku mengenai kisah mereka iaitu A Street Cat Named Bob: How One Man and His Cat Found Hope on the Streets by James Bowen
Hidup James menjadi begitu bermakna dengan kehadiran Bob kerana sebelum ini dia tidak dihargai dan dia bukanlah sesiapa. Kini, bukunya antara yang terlaris dan menjadi contoh kepada para pencinta haiwan.
~ Kasih sayang dan kesetiaan sesama makhluk Allah icon smile Cerita Sedih Seekor Kucing Yang Menyelamatkan Hidup Tuannya

adventure : second and last

Assalammualaikum dan hai selamat malam . fuhh ..berhabuk sudah blog fiy yaa. kesiannn sungguh ! -.-` EHHH ! JAP! Dengan lafaz BISMILLAHIRAHMANIRAHIM fiy mulakan cerita ya d temani lagu-lagu indah..angin malam yang nyaman dan suara kanak-kanak ( cousin fiy yang sangat bising ni) . amat mendamaikan fiy ! lahh sangat .. bisingnya .nie baru 3 orang cousin fiy nie buat bising ..belum lagi yang berbelas-belas tu datang .. ADUSHHH! bisa pening kita . hehe Malam ni fiy nak cerita pasal trip ke GUA GOMANTONG kelmarin dibawah ST.JOHN AMBULANCE PRAUNIVERSITI SMK SANDAKAN  EXCITED + LOYA. hahh..tulah perasaan kami sebelum dan selepas pergi ke sana . By the way ,tenx to pak guide bawa kami jalan-jalan . best tapi penat . . . . . adventure sangat . pakcik tu bidin ka namanya . maybe . dia terangkan kami pasal GUA ni dan fiy pun sebagai orang SABAH nie baru first time nie pergi sana .sebelum nie pergi GUA BATU TULUK jer tu pun 7-8 tahun dulu lah dengan family fiyy .kali nie pergi GUA GOMANTONG pula lawatan sambil belajar bagi unit fiy di sekolah ST JOHN AMBULANCE. hehe Rupan-rupanya kan GUA nie ada banyak dalamnya  iaitu GUA SIMUD HITAM DAN GUA SIMUD PUTIH . dan kami pi kedua-dua GUA tersebut .hebat tak? hehe HEBAT tau ! bukan senang mau masuk gua tu kena lalui jambatan panjang yang licin dan berlumut apalagi kalau hujan sangat mencabar . sampai saja di GUA SIMUD HITAM nie ada haruman semerbak  semula jadi terbaik dari GUA . TERBAIK !! bau najis burung layang-layang .Orang yang 1st time pegi memang geli punya .tapi bila sudah lama-lama dalam tu sudah ok punya .(^_^)  Teringat kawan fiy tanya . Bau-bau nie bau apa? ketawa kami semua . hahaha senyum saja pakcik tu .Pak cik tu kata, tanya saja apa mau tanya ..rugi nda tanya .sekali tadaaa .soalanya terbaik ..! hehe 




GUA SIMUD HITAM


SELEPAS habis di Gua tu kami sangka ni mahu balik lah konon ..sekali ada nie 1 orang kawan kata kita pi GUA SIMUD PUTIH lagi ..again *****..sabor jerlah ..hehe okey tak pa kami pi ..ingatkan guna jambatan macam sebelumnya tu .sekali tengok naik bukit .ambekk kau fiy ! hehe turun 3 kilo ..hoho makin  naik makin curam ..punya maen tinggi. huhh!
  

HAH , nilah sebahagian bukit yang kami lalui ..bukit bukan sebarang bukit tau.. bukit bukan tanah tapi batu  yang tajam-tajam tau..jatuh dan tergelincir perkara biasa lah tu. MUKA JAGA OK! ti menyembah muka ke batu tu habis hilang lah kehalusan kulitmu .haha




AKHIRNYA ! sampai ke GUA SIMUD PUTIH..SUBAHANALLAH ..SUNGGUH MENABJUBKAN ..tak payahlah sibuk-sibuk bazirkan duit melancong luar negara ..Sabah nie pon sudah terbukti khazanah Alam tiada bandingan. santikkan .. saya cabar datanglah GUA nie .ada berani???hehe
masuk dalam sahaja mengambil masa lebih kurang 4 jam kot .. dari jam 9 pagi sampai jam 12 lebih .. perut jangan cakaplah .berlagu riang minta diisi ..Tapi inilah pengalaman paling berharga ..lawatan kedua dan terakhir bersama unit beruniform st.john. fiy dah last sem tahun ni.. Terima Kasih YA ALLAH.. betul apa cikgu fiy cakap . masa kita belajar lah kita akan banyak pengalaman ..kita aktif ikut program sekolah ..kita banyak pengetahuan ..kita boleh belajar sambil melancong .ALHAMDULILLAH .. :') 
Sekitar jam 1 begitu kami pon bergerak balik ..sebab kami kena balik sandakan ..penat tu ndak payah cerita lah .dalam bas tidor .balik rumah tidor .hari ni pegal-pegal seluruh badan . Kaki sudah membengkak nie .fuhh..aktiviti  tuk hari nie kiv panjanggggg. SORRY AWAK ! ;) 




LEPAS BACA CERITA FIY ,MESTI TANYAKAN : SIMUD TU APA YA ?
SIMUD TU MULUT GUA..
klah fiy pun sudah penat .. Jadikan hari yang kamu lalui punya 1manfaat yang boleh kamu jadikan pengajaran.. tidak akan berulang hari ini tuk hari esok ..ASSALAMMUALAIKUM  w.b.t



kembali ke sekolah

Assalammualaikum dan selamat pagi , test ,test . . aduh!  berhabuk sudah pon blog si makcik fippy ya .alalala kesian .hehe fiffpy jarang buka blog ni sekaligus jarang nak publishkan story  about my life . yey! Lazy girls .. who ? Indeed , me : si cik  fiffpy . hehe
Tarikh hari ini 18 august 2013 .. yey ! itu bermakna esok merupakan hari persekolah akan bermula .waduhh....bermakna juga bermulalah perjuangan untuk menuntut ilmu . Fardu apa tu ? carilah di google ok guys. ^_^  hurm, selalu kita dengar home sweet home kan . tapi untuk situasi ni school  sweet school apa macam ? eh , macam pelik jak kan tapi macam okey juga kan .eh, whateverlah .hehe
Sepanjang cuti berminggu nie .uiseh , berminggu ya . psitt . salah lah . sepanjang cuti 2 minggu. hehe Fiy nie manada buat kerja rumah yang dibagi .alahai sekali terjumpa cikgu blog fiy nie kantoii lah jawabnya .hehe sory cikgu .mood raya sudah mareee..hehe 
Yaa mood raya lah sangat .. PBS Ekonomi dan Bm  sudah merayu-rayu minta disiapkan .si tuan ni sibuk beraya .. beraya konon padahal duduk rumah saja .hoho  Selamat Hari Raya rakan blog ,facebook,dan semualah.  :D
Ohya , fiy nak cerita satu cerita nie .kamu orang sudah pena tengok the conjuring ? kuhhhsemangat ! Taubat fiy tengok .takkan mau tengok lagi cerita yang menakutkan ni .tak boleh tidor malam kita dibuatnya .yeah.. P.A.D.A.N. M.U.K.A.. fiy sudah penakut pergi tengok lagi cerita tu sapa suruh kan? kena-kena lagi malamnya malam jumaat tengoknya dekat-dekat maghrib. hehe x mau tengok lagi .betul-betul tak mau .. :/ dipendekkan cerita pada hari khamis  fiy dan 3 orang cousins,3 siblings dan 2 anak buah fiy nie nak jalan-jalan lah konon .alamaklumlah ,jarang jumpa tapi pantang lau jumpa banyak idea gila yang jadinya ..kami nie konon pergilah bandar nie mau tengok wayang kat pawagam .nak minta kawan abang sepupu .tapi abang sepupu sibuk memanjang .terpaksalah kami menggunakan perkhidmatan bas mini .yeah seumpamah bas kami lah kayaknya ya..bising dan snap pic tu lagi gelagat kami. cian kan kami ..apalah punya abang sepupu .. sanggup tengok kami naik bas .ishh . hehe ....teada lah maen-maen saja . hihihihi ;)  
ALAlala . melalut sudah ni , cerita balik kepada cerita movie tadi tu ya .kepada mana-mana insan yang tenga mengandung ka,ada lemah jantung,sakit jantung atau apalaa penyakit berbahaya  yang tutup mata rapat-rapat .Jangan tengok !! Bahaya! sebab filem nie banyak suspen nyerrr .. tapi, kalau mau juga tengok silakan.Jan pula lepas tengok maen hide and clap u hand sudah. hehe 
fiy bagi 3 star lah untuk filem nie .sebab apa .lapar fiy di buatnya .apa taknya banyak tenaga digunakan untuk berteriak .....ish ,ish ,ish . tak patuttt ,tak patuttt .hehe 
Okeylah fiy mengantok ler .fiy tido dulu lah banyak keja mau siapkan lagi malam nie .esok sekolah . fiy harap persekolaha yang baru untuk fiy dan membawa seribu kerahmatan dari Allah S.W..T .ameen ..


PLEASE : DOAKAN UNTUK SAUDARA ISLAM KITA YANG SEDANG TERTINDAS .PLEASE . 
MALAYSIA WARGA YANG PRIHATIN KAN ..jom doa banyak-banyak ..